Huomio
Maanantaista 18.lokakuuta alkaen Iitti Golfin toimisto palvelee klo 10-14.

Golfin perusteet


Pikaopas

Golf on ympäri maailmaa harrastettava suosittu ulkoilmapeli, joka on säilynyt ytimeltään samanlaisena jo vuosisatojen ajan. Perusidea on yksinkertainen: pallo yritetään saada lyötyä reikään mahdollisimman vähin lyönnein. Jokaisella reiällä peli alkaa aina tiiauspaikalla suoritettavalla avauslyönnillä ja päättyy lyhimmäksi leikatulla alueella eli griinillä, jossa lippu osoittaa reiän paikan.

GOLFIN KOLME KANTAVAA PERIAATETTA OVAT

  1. Pelaa kenttä sellaisena kuin se on
  2. Pelaa palloa siitä, missä se makaa
  3. Jos ei kyetä pelaamaan kummankaan periaatteen mukaan, niin palloa pelataan sääntöjen ohjeistamalla tavalla

Golfkierros pelataan 1–4 henkilön ryhmissä, ja täysimittainen 18 reiän kierros kestää peliryhmän koosta ja pelinopeudesta riippuen noin 4 tuntia. Täyden kierroksen aikana pelaaja lyö tyypillisesti 70–120 lyöntiä ja kävelee keskimäärin 10 kilometriä.

Suomessa on noin 140 000 golfin harrastajaa ja maamme kentillä pelataan vuodessa yli kolme miljoonaa golfkierrosta. Suomen Golfliittoon kuuluvia golfseuroja on 129, ja niillä on yhteensä reilut 180 eri mittaista golfkenttää.

Terveellisyys

Golfia ei aina mielletä fyysisesti vaativaksi lajiksi, mutta sillä on lukuisia positiivisia terveysvaikutuksia sekä keholle että mielelle. Listasimme yhteen kahdeksan tutkittua ja terveellistä syytä, joiden takia golfin peluu kannattaa! 

1. Golf pitää kuntoa yllä ja auttaa painonhallinnassa

Yksi kierros golfia kuluttaa keskimäärin 1500 kaloria ja 18 reiän aikana kävelyä kertyy helposti jopa kymmenen kilometriä.

  • 18 reikää kärryn kanssa kuluttaa keskimäärin 1500 kaloria, bägiä kantamalla noin 2000.
  • 18 reiän mittainen kävely vastaa reilusti lääkäreiden suosittelemaa yli 10 000 askeleen päivätavoitetta
  • 18 reiän pelaaminen kolmesti viikossa tarjoaa tarpeeksi kuntoilua painonhallinnan ylläpitämiseksi.
  • Golfarilla palaa rasvaa keskimäärin 4,3 kiloa kaudessa.

2. Golf lievittää stressiä

Golf toimii hyvänä apuna stressinlievityksessä. Raikkaassa ilmassa ja sosiaalisessa ympäristössä huolet unohtuvat nopeasti. Kierros golfia vapauttaa endorfiineja aivoihin ja parantaa mielialaa tehokkaasti. Liiallinen stressi vaikuttaa negatiivisesti sekä psyykkiseen että fyysiseen terveyteen, mutta kierros golfia auttaa rentoutumaan arjen keskellä.

3. Golf pitää muistin virkeänä

Mielen virkeystaso voi heikentyä iän myötä, mutta golfin pelaaminen stimuloi aivojen verenkiertoa ja vahvistaa hermosolujen viejähaarakkeita. Tämä puolestaan ehkäisee muistisairauksien, kuten dementian kehittymistä. Lisäksi golfkentällä pelaaja joutuu keskittymään lyönteihin, määrittämään etäisyyksiä sekä pohtimaan eri mailavaihtoehtoja – eli pitämään mielen virkeänä.

4. Golf pidentää elinikää

Ruotsalaisen Karoliinisen instituutin tutkimuksen mukaan golfia säännöllisesti pelaavien henkilöiden elinajanodote pitenee peräti viidellä vuodella. Jo noin 2–3 kierroksella golfia viikossa voit siis elää huomattavasti pidempään!

5. Golf vahvistaa luustoa

Golfin pelaaminen on hyväksi myös luustolle. Sen vuoksi laji sopii hyvin myös senioripelaajille, jotka ovat luonnostaan alttiimpia osteoporoosin kehittymiselle ikänsä puolesta. Säännöllinen golfin pelaaminen hidastaa luiden rappeutumista sekä voimistaa lihaksia, jotka auttavat muun muassa selkärangan tukemisessa.

6. Golf parantaa unen laatua

Säännöllisellä kuntoilulla on positiivisia vaikutuksia unenlaatuun. Säännöllisesti kuntoilevat ihmiset nukahtavat nopeammin ja pysyvät syvässä unessa pidempään.

7. Golf pitää sydämen ja keuhkot kunnossa

Kierros golfia raikkaassa ilmassa tarjoaa sydämelle ja keuhkoille hyvän treenin, Fyysinen aktiviteetti erittää kehoon adrenaliinia, joka saa veren pumppaamaan sydämeen, vahvistaen sitä luonnollisella tavalla. Jo 30 minuutin kuntoilu päivittäin voi laskea verenpainetta 5–7 pykälää. Lisäksi se laskee kolesterolia sekä vähentää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

8. Golfissa loukkaantumisriski on pieni

Matalalla sykkeellä tapahtuva liikunta tekee golfista jokaiselle sopivan lajin, olipa kuntotasosi millainen tahansa. Verrattuna muihin urheilulajeihin loukkaantumisriski on pieni, sillä tuhatta pelituntia kohden sattuu vain 0,3 loukkaantumista.

Sanastoa

KENTÄNOSAT:

Golfkenttä
Golfia pelataan lajiin varta vasten rakennetuilla suorituspaikoilla, golfkentillä. Maailmasta golfkenttiä löytyy yhteensä noin 35 000, joista vajaa puolet sijaitsee Yhdysvalloissa. Suomen Golfliiton alaisissa jäsenseuroissa on yli 150 golfkenttää.

Par
Joka väylälle ja kentälle on määritelty par eri ihannelyöntimäärä sen pituuden ja vaikeuden perusteella. Reikien par vaihtelee kolmesta viiteen. Maailmalta löytyy muutama harva poikkeus, joissa reiän par on kuusi tai jopa seitsemän.

Tiiauspaikka (tii)
Avauslyönnin suorituspaikka, jossa pallon saa asettaa tiin päälle eli tiiata. Tiiauspaikkoja on jokaisella reiällä tyypillisesti neljä, ja reikä on kultakin tiiltä pelattuna erimittainen.

Väylä
Väylä (engl. fairway) on golfkentän lyhyeksi leikattu pelialue, jolta palloa on helpompi lyödä kuin korkeammasta ruohosta.

Raffi
Raffi eli karheikko on väylää reunustavaa pidempää ruohoaluetta, joka on kuitenkin kentän normaalia pelialuetta. Raffista peliä jatketaan normaalisti.

Bunkkeri
Bunkkereita eli hiekkaesteitä sijoitetaan usein sekä väylien varrelle että viheriöiden ympärille. Väyläbunkkerit on sijoitettu väylän reunoille tuomaan haastetta avaus- ja jatkolyönteihin. Griinibunkkerit taas ympäröivät viheriötä ja tulevat peliin lähestymislyönneissä ja lähipelissä. Hiekkaesteestä peliä jatketaan normaalisti. On kuitenkin muistettava, että bunkkerissa ei saa koskettaa mailalla hiekkaan ennen lyöntiä, ja bunkkerissa lyöntijäljet on haravoitava aina siistiksi lyönnin jälkeen.

Griini
Reiän lyhimmäksi leikattu osa on griini eli viheriö, jossa sijaitsee halkaisijaltaan 10,8 senttiä leveä reikä. Reiässä on aina pystyssä lipputanko, jotta pelaajat näkevät jo kaukaa, missä kohdassa viheriötä reikä sijaitsee. Kun kaikkien pallot ovat viheriöllä, lippu nostetaan pois. Viheriöllä lyödään vain maata pitkin rullaavia lyöntejä eli putteja tarkoitukseen suunnitellulla mailalla eli putterilla.

LYÖNNIT:

Golfkentällä tarvitaan useita erilaisia lyöntejä. Perusteet oppii jo alkeiskurssilla, ja lyöntivalikoima karttuu pelikokemuksen ja harjoittelun myötä. Hyvä pelaaja osaa muokata lyöntejä tilanteen mukaan esimerkiksi matalasta korkeaksi, kaartamaan oikealle tai vasemmalle tai pysähtymään nopeasti.

Avauslyönti
Peliryhmässä avauslyönnit suoritetaan vuorotellen, yleensä edellisen reiän tai reikien tulosten mukaisessa järjestyksessä, mutta kuitenkin niin, että kauimmaiselta tiiltä pelaavat lyövät aina ensin.

Avauslyönnin voi lyödä millä tahansa mailalla. Yleensä mahdollisimman pitkälle päätyvä lyönti helpottaa jatkolyöntiä, joten usein valitaan draiveri tai muu puumaila, joilla lyödään pisimmät lyönnit. Draiverilla lyötyä avauslyöntiä kutsutaan draiviksi.

Par 3 -rei’illä, joilla pallo yritetään lyödä heti viheriölle tai reiän tuntumaan, avauslyönti lyödään sellaisella mailalla, jolla pallo lentää juuri halutun mittaisen matkan.

Pitkä lyönti
Normaali pitkä lyönti lyödään täydellä svingillä, vapaavalintaisella mailalla. Lyöntipituudet vaihtelevat mailasta ja pelaajasta riippuen noin 80 ja 300 metrin välillä.

Pitchi
Pitchi on lähestymislyönti, joka lyödään viheriölle noin 20–80 metrin matkalta. Pitchin lentokaari on korkea ja onnistuneessa lyönnissä pallo pysähtyy viheriöllä nopeasti jyrkän alastulokulman ja voimakkaan alakierteen ansiosta.

Chippi
Chippi on pitchiä matalampi ja rullaavampi lyönti, jota käytetään tilanteissa, kun pallo on jo lähellä viheriötä. Chipissä tarkoituksena on nostaa pallo ilmaan ja pudottaa se viheriölle, jossa se rullaa mahdollisimman lähelle reikää.

Putti
Putterilla lyödään viheriöllä ja joskus viheriön reuna-alueilla. Putissa pallo ei nouse ilmaan, vaan rullaa viheriön pinnalla reikään tai sitä kohti.

MUUTA:

Birdie
Birdiellä tai ”birkulla” tarkoitetaan yksi alle reiän parin eli ihannetuloksen pelaamista.

Bogi
Bogilla tarkoitetaan yksi yli reiän parin eli ihannetuloksen pelaamista.

Caddiemaster
Caddiemaster on lähtöajoista ja muista golfklubin käytännön asioista huolehtiva henkilö.

Fore
Fore on kansainvälinen varoitushuuto, joka huudetaan jos pallo lähtee yllättävään suuntaan ja uhkaa muita pelaajia tai sivullisia.

Green fee
Yksittäinen kierros- tai pelimaksu golfkentän kiertämisestä. Vaihtelee kentän ja ajankohdan mukaan.

Lähde: Golfliitto (16.10.2019), https://golf.fi/aloita-golf/golfin-perusteet/

 

Täyttämällä ja lähettämällä tämän lomakkeen, saat uutiskirjeemme ajoittain sähköpostiisi. Se on täysin ilmainen ja voit perua tilauksen halutessasi.