Huomio
Maanantaista 18.lokakuuta alkaen Iitti Golfin toimisto palvelee klo 10-14.

Varusteet


Golfissa käytetään runsaasti erilaisia varusteita ja välineitä, mutta aluksi lajin harrastamiseen tarvitaan vain muutama maila ja palloja. Varustehankintojen tarve kasvaa harrastamisen edetessä. Seuraavaksi kannattaa hankkia muun muassa erilaisia mailoja ja golfbägi, lisää omia palloja, golfhanska, golfkengät sekä erilaisiin sääolosuhteisiin sopivat vaatteet.

Mailat

Olosuhteet muuttuvat melkein joka lyönnissä – esimerkiksi matka, pallon makuu, alustan kaltevuus, tuuli – kaikki nämä vaikuttavat siihen, millaista lyöntiä lähdetään lyömään. Eri tarpeisiin tarvitaan erilaisia mailoja, jotta pallo voidaan lyödä haluttuun paikkaan.

Mailat eroavat toisistaan varren pituudessa sekä lavan muodossa ja nostokulmassa. Mitä pienempi lavan kulma ja pidempi mailan varsi, sitä pidempiä lyöntejä mailalla pystyy lyömään.

Kentällä pelattaessa mukana saa olla kerrallaan korkeintaan 14 mailaa, joiden kokoonpanon pelaaja voi vapaasti valita. Yleisimmin tällainen kokosetti rakennetaan seuraavista mailoista:

  • Draiveri: Bägin pisin ja suurilapaisin puumaila, jolla lyödään pisimmät lyönnit. Draiveri on yleisin avauslyöntien maila.
  • 2–4 väyläpuuta tai hybridiä: Väyläpuita, useimmiten puu-3 tai puu-5, käytetään avauslyönneissä tai pitkissä, väyliltä lyötävissä jatkolyönneissä. Hybridi on puu- ja rautamailan välimuoto, ja väyläpuiden tavoin niitä käytetään tyypillisesti avaus- ja jatkolyönneissä. Hybridin lapa kulkee helposti ruohon läpi ja siksi sitä käytetään usein raffista lyötäessä.
  • 6–8 rautamailaa: Rautamailat ovat tarkkuusmailoja, ja niillä yleensä lähestytään griiniä. Täysi rautasetti käsittää tyypillisesti raudat 3-9 sekä wedge-mailoihin kuuluvan pitching wedgen (PW).
  • 1–3 wedgeä: Wedge-mailoja käytetään lähipelissä ja griinin ympäristössä. Ne merkitään usein mailan lavan nostokulman (loft) mukaan, esim. 56 tai 60. Aloittelijalle riittää hyvin 1–2 wedgeä, hyvillä pelaajilla bägissä niitä voi olla enemmänkin.
  • Putteri: Maila, jota käytetään griinillä ja jonka jokainen pelaaja tarvitsee. Putterilla lyödään maata pitkin vierivät lyönnit, joilla pallo yritetään saada reikään.

Golfin voi hyvin aloittaa puolisetillä, jossa on 7–8 mailaa, sisältäen esimerkiksi 1–2 puumailaa ja/tai hybridiä, 4–5 rautamailaa, wedgen ja putterin. Golfkierroksen voi toki halutessaan pelata vaikka yhdellä mailalla ja putterilla.

Pallo

Golfpalloja on paljon erilaisia, eritasoisia ja erihintaisia. Aloittelijalle käy melkein mikä tahansa pallo, kunhan se on ehjä. Harjoitteluun kannattaa hankkia useita palloja. Harjoitusalueella eli rangella käytetään palloautomaatista ostettavia ja kentän omistamia rangepalloja, mutta golfkentällä niillä ei saa pelata.

Golfkaupoissa ja -kentillä myydään myös usein käytettyjä palloja, joita saa huomattavasti edullisemmin kuin uusia.

Bägi

Golfbägissä kuljetetaan mailoja ja muita golfvarusteita. Bägin valinta on hyvin pitkälle maku- ja tyylikysymys. Malleja, värejä, kankaita ja yksityiskohtia löytyy runsaasti. Olennaista on, että kaikki pelaajan kierroksellaan tarvitsemat varusteet mahtuvat.

Kantobägeissä on reppuhihnat, joita säätämällä bägin selkään kohdistuva kuormitus saadaan tasaiseksi. Kantobägeissä on myös tukijalat, joilla bägi pysyy pystyssä.

Suurin osa pelaajista kuitenkin vetää bägiä golfkärryissä. Erilaisten kärryjen valikoima on runsas ja tarjolla on myös sähkökäyttöisiä kärryjä. Kärryt eivät kuitenkaan ole edes aktiiviharrastajalle pakollinen hankinta. Kaikilla golfkentillä kärryt voi halutessaan lainata tai vuokrata edullisesti.

Tii

Tii on noin 5–8 senttimetriä pitkä tikku, jonka päälle pallo asetetaan avauslyönnissä. Etenkin draiverilla ja muilla puumailoilla pallo on helpompi saada ilmaan ja lentämään pitkälle, kun pallo on asetettu irti maasta tiin päälle. Kentällä pelattaessa tiitä saa käyttää vain tiiauspaikoilta suoritettavissa avauslyönneissä.

Hanska

Golfhanska ei ole varusteena välttämätön, mutta suurin osa pelaajista käyttää sitä. Hanska parantaa pitoa ja ehkäisee rakkojen ja kulumien syntymistä. Hanskaa käytetään kiinni pitävässä kädessä, eli käteen jolla pidetään mailan gripistä ylempää kiinni – oikealta puolelta lyövillä tämä on vasen käsi.

Golfkengät

Lajiin tutustuttaessa ja rangella tai lähipelialueella harjoiteltaessa golfkengät eivät ole välttämättömät, mutta harrastuksen edetessä kengät ovat suositeltava hankinta. Golfkengät on suunniteltu antamaan tukea jalalle sekä pitkällä kävelymatkalla että lyönnin kiertoliikkeen aikana. Pohjien ruusukkeet parantavat lisäksi pitoa nurmialustalla ja helpottavat tasapainon pitämistä pehmeällä alustalla.

Vaatteet

Golfkentällä vaatteiden kannattaa olla sellaiset, joissa sekä liikkuminen että svingailu eli golfpallon lyöminen tuntuvat mukavalta. Varsinaisia pukeutumisohjeita on väljennetty viime vuosina huomattavasti ja ne vaihtelevat kentästä riippuen. Perusohje on pukeutua kaulukselliseen paitaan ja siisteihin housuihin, sortseihin tai hameeseen. Golfpukeutuminen on nykyisin ennen kaikkea urheilullista ja käytännöllistä. Värejä ja kirjavia kuoseja käytetään golfvaatteissa paljon.

Griinihaarukka

Pallon putoaminen korkealta ilmasta griinille aiheuttaa yleensä alastulojäljen eli kuopan griinin pintaan. Alastulojäljet on kentällä pelattaessa aina korjattava, ja yleensä korjaamiseen käytetään kaksipiikkistä griinihaarukkaa, jolla paikkausjäljestä tulee siisti. Griinihaarukka olisi hyvä löytyä jokaisen golfarin taskusta.

Muut varusteet

Muita tyypillisiä golfareiden käyttämiä varusteita ovat erilaiset digitaaliset etäisyysmittarit sekä tuulenpuuskia kestävä ja yleensä normaalia sateenvarjoa hieman suurempi golfsateenvarjo.

Lähde: Golfliitto (16.10.2019), https://golf.fi/aloita-golf/varusteet/

Täyttämällä ja lähettämällä tämän lomakkeen, saat uutiskirjeemme ajoittain sähköpostiisi. Se on täysin ilmainen ja voit perua tilauksen halutessasi.